• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

    Νοσοκομεία: Χωρίς νοσοκόμες και γιατρούς, αλλά με WiFi - Η περίπτωση του Μποδοσάκειου και του Μαμάτσειου

    Διαβάστε: Δυτική Μακεδονία: Πάνω στα ερείπια των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία, τοπικισμοί, συμφέροντα και άγονες αντιπαραθέσεις των παραγόντων του τοπικού κράτους
    ***
    • Αρρυθμίες ακόμα και σε πυλώνες του ΕΣΥ όπως ο Ευαγγελισμός και το Αττικόν
    • Κλείνουν κλινικές από τις ελλείψεις σε προσωπικό σε όλη την Ελλάδα
    • Καθημερινές είναι οι εκκλήσεις εργαζομένων για τις προμήθειες υλικών πρώτης γραμμής
    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας – ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός (δεξιά) και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, στα έδρανα της Βουλής

    ΤΗΣ ΜΑΡΘΑΣ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

    Με WiFi μεν, χωρίς προσωπικό δε, λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας: η είδηση ότι 36 νοσηλευτήρια ανά την Ελλάδα αποκτούν υπηρεσίες δημόσιας πρόσβασης στο Διαδίκτυο αποτελεί τη
    μόνη ένδειξη ότι το ΕΣΥ έχει μπει στην ψηφιακή εποχή.

    Την ίδια ώρα όμως, από τις καθημερινές ιστορίες ταλαιπωρίας, τις εμπειρίες ασθενών και των συνοδών τους και τα αδιάψευστα στοιχεία που παραθέτουν καταγράφεται ένα ντόμινο κατάρρευσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, χωρίς γεωγραφικές εξαιρέσεις. Η περίπτωση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, που προ ημερών ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του λόγω έλλειψης γιατρών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, είναι ενδεικτική για την ένδεια του ΕΣΥ (και) σε προσωπικό.

    Ακόμη πιο χαρακτηριστική της ένδειας είναι η αιτία αναβολής χειρουργείων στο ΚΑΤ: δεν συντηρήθηκαν οι κλίβανοι, λειτουργεί μόνο ένας, με αποτέλεσμα να μη γίνεται εγκαίρως η αποστείρωση των αναγκαίων εργαλείων.

    ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ. Και μπορεί το πρόβλημα στο Μποδοσάκειο να χαρα­κτηρίστηκε προσωρινό και να αποκα­ταστάθηκε αμέσως, όμως οι ελλείψεις τόσο σε αυτό όσο και στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο της γειτονικής Κοζάνης, χρονίζουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο Μαμάτσειο Δημήτρη Ντέντη, θα έπρεπε στις κλινικές να υπηρετούν 85 γιατροί. Στην πράξη ο αριθμός των μονίμων δεν ξεπερνά τους 35, ενώ στο δυναμικό έχουν προστεθεί μόλις πέντε επικουρικοί και τέσσερις γιατροί που αμείβονται με μπλοκ πα­ροχής υπηρεσιών.

    Αντίστοιχη είναι η εικόνα -σύμφωνα με τον Δημήτρη Ντέντη- και στο Μποδοσάκειο. «Έτσι εξηγείται ότι οι παιδι­ατρικές κλινικές των δυο νοσοκομείων λειτουργούν εναλλάξ ανά δεκαπενθή­μερο. Δεν βρέθηκε ωστόσο λύση και για το Διαβητολογικό Τμήμα της Κοζάνης, στο οποίο μπήκε λουκέτο παρόλο που εξυπηρετούσε 3.500 ασθενείς. Γι' αυ­τούς ο ιδιωτικός τομέας είναι πλέον μονόδρομος».

    Στην ερώτηση εάν θα αποτελούσε θετικό σενάριο η συγχώνευση των δύο νοσοκομείων με τη μοιραία κατάργηση του ενός, ο Δημήτρη Ντέντης απαντά: «θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι δύο πόλεις απέχουν μόλις 28 χλμ. Οι κάτοικοι όμως, π.χ. του Πεντάλοφου Κοζάνης θα πρέπει να διανύσουν 80 χλμ. για να φτάσουν ως το νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες το χειμώνα.

    ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ. Το νοσοκομείο του Κιλκίς -που σημειωτέον αποτελεί το μοναδικό δημόσιο θεραπευτήριο σε έναν νομό που τώρα φιλοξενεί 20.000 πρόσφυγες- αποτελεί ακόμη ένα κομ­μάτι στο παζλ διαρκούς αποδόμησης του ΕΣΥ. Τα όσα περιγράφει στην ανα­κοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς (ΕΝΙΚ) Θεόδωρος Αποστολίδης είναι αποκαλυ­πτικά: στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού «έχει απομείνει ένας μόνο νεφρολόγος, με τη δεύτερη θέση να καλύπτεται από έναν επικουρικό γιατρό».

    Δεδομένου ωστόσο ότι η κλινική εφη­μερεύει -άξιον απορίας το πώς- έξι ημέρες την εβδομάδα επί 10 ώρες ημερησίως, «οδηγείται εκ των πραγμάτων σε αναστολή εάν δεν προσληφθεί ακόμη ένα γιατρός».

    Στο ίδιο νοσοκομείο καταγράφονται ελλείψεις σε παθολόγους, γυναικολό­γους, αναισθησιολόγους και παιδία­τρους, ενώ η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο ακόμη και τις προμήθειες υλικών πρώτης γραμμής.

    ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ. Η προσφυγική κρίση σε συνδυασμό με τις συνεχείς εκκλήσεις των εργαζομένων είχε ως αποτέλεσμα την έκτακτη επιχορήγηση του νοσο­κομείου Κιλκίς με 250.000 ευρώ. Για να συγκεντρωθούν όμως τα χρήματα αυτά έγιναν περικοπές στους προϋπο­λογισμούς των άλλων νοσοκομείων της περιφέρειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    «Το σύνολο των νοσοκομείων αντι­μετωπίζει εκρηκτικά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Αποχώρησαν 20.000 ερ­γαζόμενοι τα τελευταία έξι χρόνια, χω­ρίς να αντικατασταθούν έστω σε μικρό ποσοστό» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Νοσοκο­μείων (ΠΟΕΔΗΝ).

    Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι φέτος «θα αποχωρήσουν τουλάχιστον άλλοι 2.000 υγειονομικοί υπάλληλοι, εξαιτίας των επικείμενων νέων μειώσεων των συντάξεων». Πώς αποτυπώνονται οι αριθμοί αυτοί στην καθημερινότητα των δημόσιων νοσοκομείων; Κλινικές σε όλη τη χώρα λειτουργούν στο κόκκινο, με τις ελλείψεις να προκαλούν αρρυθμίες ακόμη και στα νοσοκομεία - πυλώνες όπως είναι ο Ευαγγελισμός και το Ατ­τικόν στην Αθήνα.

    ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ

    Λουκέτα σε νευροχειρουργικές κλινικές

    Συγχωνεύσεις και λουκέτα φαίνεται να δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις νευροχειρουργικές κλινικές της Αττικής και της Κρήτης προκαλώντας αλυσίδα αντιδράσεων. Την προφορική αυτή ενημέρωση έλαβαν οι νευροχειρουργοί του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς από υψηλόβαθμο στέλεχος της 1ns Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο συζήτησης για την τραγική υποστελέχωση της κλινικής. Σύμφωνα με το σχέδιο που τους αποκάλυψε, στόχος είναι η διατήρηση μόνο ενός νευροχειρουργικού τμήματος στην Αττική που θα ασχολείται με το τραύμα (στο ΚΑΤ) και μιας κλινικής για παιδιατρικά περιστατικά. Όσο για τις υπόλοιπες πέντε δημόσιες νευροχειρουργικές κλινικές της Αττικής, αυτές θα συγχωνευθούν σε δύο. Υπέρ της συγκέντρωσης όλων των υπηρετούντων νευροχειρουργών στην Κρήτη σε μία κλινική τάχθηκε και ο Βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης. Η τοποθέτησή του στη Βουλή έχει προκαλέσει βεντέτα, με τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων να προειδοποιεί ότι δεν θα δεχθεί η έδρα της Νευροχειρουργικής Κρήτης να εγκατασταθεί στο Ηράκλειο. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν τη συνδρομή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος εκλέγεται στα Χανιά. Συγκεκριμένα ζητούν να μην επιτρέψει την υποβάθ­μιση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Νοσοκομεία: Χωρίς νοσοκόμες και γιατρούς, αλλά με WiFi - Η περίπτωση του Μποδοσάκειου και του Μαμάτσειου Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top