• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

    ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: Ένταση της στρατιωτικοποίησης στο όνομα της «ασφάλειας»...

    Δυναμώνουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί στο εσωτερικό και η στρατιωτική παρουσία στο εξωτερικό, με επικίνδυνες συνέπειες για τους λαούς

    • Αποφάσεις για ένταση της καταστολής στο εσωτερικό των κρατών - μελών και πολύπλευρη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, με στόχο να αναβαθμίσει τη δράση της εκτός συνόρων, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, πήρε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη χτεσινή του συνεδρίαση, επικαλούμενο την «ασφάλεια» των μονοπωλιακών ομίλων και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», με τη σύμφωνη γνώμη του Ελληνα πρωθυπουργού.
    • Ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών, με νέες παρεμβάσεις σε χώρες της Αφρικής, οι σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης ενιαία στα κράτη - μέλη, για την τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, βρέθηκαν επίσης στην ατζέντα της Συνόδου που ολοκληρώνεται σήμερα, εν μέσω κλιμακούμενων αντιθέσεων, που καταγράφονται και στις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ.
    Πηγή: rizospastis.gr

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Επικίνδυνες αποφάσεις με το βλέμμα στους ανταγωνισμούς

    Copyright 2017 The Associated
    Νέες επικίνδυνες αποφάσεις για ένταση της καταστολής στο εσωτερικό των κρατών - μελών με πρόσχημα την τρομοκρατία, πολύπλευρη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ και ανάληψη παραπέρα τέτοιας δράσης πέραν των συνόρων της, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, επέκταση σε αυτήν τη βάση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κ.ά. πάρθηκαν χτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ), στις Βρυξέλλες, με τη σύμφωνη γνώμη και του Ελληνα πρωθυπουργού.

    Παράλληλα, στην ατζέντα του Συμβουλίου, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, βρίσκεται μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως αυτό της μετανάστευσης, των μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης και «ανταγωνιστικότητας» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, καθώς και το Brexit.

    Κατά την έναρξη των εργασιών, χτες, ο πρόεδρος του ΕΣ, Ντ. Τουσκ, επικαλούμενος την «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε χώρα της ΕΕ», την «οικονομική συμφωνία με την Ελλάδα» και την «αύξηση του φιλοευρωπαϊκού κλίματος τις τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις», προσπάθησε να κρύψει τις μεγάλες αντιθέσεις κάτω απ' το χαλί, λέγοντας πως «καταφέραμε επίσης να διατηρήσουμε την πολιτική ενότητα της ΕΕ ενόψει πολλαπλών απειλών και προκλήσεων (...) Παρά τις σκοτεινές προβλέψεις, η Ευρώπη είναι και πάλι ένα σταθερό και θετικό σημείο αναφοράς για ολόκληρο τον κόσμο». Παρά ταύτα συνέστησε στους Ευρωπαίους ηγέτες να μην εφησυχάζουν, αντιθέτως να τρέξουν τις κατευθύνσεις που έχουν ήδη χαράξει σε τομείς όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η ανάπτυξη κ.ά.

    «Απλώνονται» οι μηχανισμοί καταστολής με πρόσχημα την «τρομοκρατία»

    Παρουσιάζοντας, χτες το απόγευμα, την ατζέντα της χτεσινής, πρώτης μέρας της Συνόδου, και τι είχε συμφωνηθεί μέχρι εκείνη την ώρα, ο Τουσκ είπε: «Πρώτον, οι ηγέτες συζήτησαν την τρομοκρατία (...) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να εμβαθύνει τις προσπάθειές μας έναντι των ξένων τρομοκρατών - μαχητών. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε φέτος τις εργασίες για το νέο σύστημα συλλογής και ανταλλαγής πληροφοριών που συγκεντρώνουμε στα σύνορα». Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν νομοθεσία για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση προπαγανδιστικού υλικού τρομοκρατών στο διαδίκτυο.

    Σημειωτέον, στα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «για την Ασφάλεια και την Αμυνα», και στην ειδική ενότητα «Η εσωτερική ασφάλεια και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τονίζεται με νόημα ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις «ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική ασφάλειά μας», με μέτρα όπως τη «διευκόλυνση της ταχείας και στοχευμένης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου, αλλά και με έμπιστους συνεργάτες ("trusted partners"), καθώς και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των βάσεων δεδομένων».

    Ακόμα: «Πρέπει να επιταχύνουμε τις συλλογικές μας προσπάθειες για να μοιραστούμε γνώσεις για ξένους τρομοκράτες μαχητές, αλλά και για ριζοσπαστικοποιημένα άτομα που έχουν μεγαλώσει στην ΕΕ, και να αποφασίσουμε περαιτέρω πολιτικές και νομικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την απειλή».

    «Ιστορικό βήμα» ενίσχυσης της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ

    «Δεύτερον», συνέχισε ο Τουσκ, «οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη για μια μόνιμη ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα, επειδή θα επιτρέψει στην ΕΕ να κινηθεί προς μια βαθύτερη ενοποίηση στον τομέα της άμυνας (...) Εντός τριών μηνών, τα κράτη - μέλη θα συμφωνήσουν σε έναν κοινό κατάλογο των κριτηρίων και των υποχρεώσεων (σ.σ.: που θα πρέπει να πληροί και αντίστοιχα να αναλάβει η πολεμική βιομηχανία κάθε κράτους - μέλους για να συμμετάσχει σε αυτό το συνεργατικό σχήμα), σε συνδυασμό με συγκεκριμένα σχέδια ανάπτυξης δυνατοτήτων, προκειμένου να προχωρήσουμε αυτήν τη συνεργασία».

    Σε αυτό το πλαίσιο, στα Συμπεράσματα και στην ενότητα με τίτλο «Εξωτερική Ασφάλεια και Αμυνα» αναφέρεται πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για ενίσχυση της συνεργασίας εντός της ΕΕ για την εξωτερική ασφάλεια και την άμυνα, ώστε να προστατευθεί η Ενωση (...) και να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της και πέραν αυτής. Μαζί με τις διπλωματικές και τις πολιτικές της δυνατότητες, η ΕΕ προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό δυνατοτήτων για αυτό το εγχείρημα».

    Επίσης, σημειώνεται πως «η διατλαντική σχέση και η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ παραμένει το κλειδί για τη συνολική ασφάλειά μας, που μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις εξελισσόμενες απειλές για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων του κυβερνοχώρου, των υβριδικών απειλών και της τρομοκρατίας (...) Η Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Ασφάλεια και την Αμυνα που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα στις 9 Ιουνίου 2017 υπογράμμισε τόσο τη συμπληρωματικότητα μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όσο και την ανάγκη να ενταθούν οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για την ενίσχυση των ερευνών στον αμυντικό τομέα, των δυνατοτήτων και των επιχειρήσεών μας». Μια σαφής παραπομπή στα σχέδια περαιτέρω στρατιωτικοποίησης και ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

    Σε ένα τέτοιο φόντο, στα χτεσινά Συμπεράσματά του «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας» και «συμφωνεί για την ανάγκη να ξεκινήσει μια περιεκτική και φιλόδοξη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Pesco)» των κρατών - μελών, που αφορά τις Ενοπλες Δυνάμεις τους και τις πολεμικές τους βιομηχανίες.

    Και ακόμα: «Για να ενισχυθεί η εργαλειοθήκη ταχείας αντίδρασης της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η ανάπτυξη των Σχηματισμών Μάχης της ΕΕ ("Battlegroups") πρέπει να αναληφθεί σε μόνιμη βάση ως ένα κοινό κόστος από τον μηχανισμό (σ.σ.: χρηματοδότησης) της ΕΕ, "Athena"».

    Η «γεωπολιτική κατάσταση» και οι ανταγωνισμοί στο επίκεντρο

    Σε αντίστοιχο κλίμα, και όπως είπε ο Τουσκ, αργότερα το απόγευμα επρόκειτο να εστιάσουν στη «γεωπολιτική κατάσταση γύρω από την Ευρώπη», καθώς και στις αντιπαραθέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

    «Θέλω να μοιραστώ με τους ηγέτες», συνέχισε, «την εκτίμησή μου μετά τις πρόσφατες διεθνείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τους Προέδρους Τραμπ και Ερντογάν, καθώς επίσης τη Σύνοδο Κορυφής του G7 και ΕΕ - Κίνας. Επίσης, θα προτείνω στους ηγέτες να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

    Παραδοσιακά, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Αυτό θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες».

    Συζήτηση αναμενόταν να γίνει και για τον τρόπο προστασίας των μονοπωλίων της ΕΕ από «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», συμπεριλαμβανομένων των άμεσων ξένων επενδύσεων, ζήτημα όπου εκφράζονται αντιθέσεις και στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, με ορισμένα κράτη - μέλη να υποστηρίζουν μέτρα προστατευτισμού για λογαριασμό των δικών τους μονοπωλίων.

    Να σημειωθεί ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής κάλεσε το ΕΣ να στηρίξει το σχέδιο για ελέγχους στις ξένες επενδύσεις σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός επί ίσοις όροις για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Ο Μακρόν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά χρειάζονται περιορισμοί στις ξένες επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους «διότι άλλοι δεν σέβονται τους κανόνες». «Θα δουλέψουμε χέρι χέρι με τη Γερμανία και θα μιλήσουμε με μία φωνή», πρόσθεσε, αφού, όπως είπε, Γαλλία και Γερμανία έχουν «κοινή οπτική» για τα θέματα της Συνόδου.

    Ενημέρωση «προθέσεων» για το Brexit

    Στην ατζέντα της χτεσινής μέρας βρισκόταν και το ζήτημα του Brexit. Οπως σημείωσε ο Ντ. Τουσκ, «η πρωθυπουργός Μέι θα μας ενημερώσει για τις προθέσεις της όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Πρέπει να είναι σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι ένα φόρουμ για τις διαπραγματεύσεις του Brexit. Εχουμε τους διαπραγματευτές μας για αυτό, εξ ου και οι ηγέτες απλά θα σημειώσουν αυτές τις προθέσεις. Ο στόχος μου για απόψε είναι οι 27 ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν τη διαδικασία επιλογής νέων θέσεων για τους δύο οργανισμούς της ΕΕ που σήμερα έχουν έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, και με αυτό εννοώ τις υπηρεσίες μας σχετικά με τις τραπεζικές υπηρεσίες και τα φαρμακευτικά σκευάσματα».

    Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα της σκοπεύει «να προστατέψει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, κατά τη διαδικασία του Brexit».

    Η δε Αγκελα Μέρκελ, εστιάζοντας στο ίδιο θέμα, είπε: «Θέλουμε να έχουμε συνομιλίες σε καλό πνεύμα και ξέρουμε πως αργότερα θα θέλουμε να δουλέψουμε με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά είναι σαφές πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στο μέλλον της ΕΕ των 27 ώστε να έχουμε αποτελέσματα που θα το βελτιώσουν».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: Ένταση της στρατιωτικοποίησης στο όνομα της «ασφάλειας»... Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top