• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

    Ο πύργος της θατσερικής κόλασης

    Πηγή: tvxs.gr

    Πριν από ένα χρόνο, και ενώ οι εργασίες ανακαίνισης ολοκληρώνονταν στον πύργο εργατικών διαμερισμάτων του Γκρένφελλ, οι ένοικοί τους σε επιστολή προς τις τοπικές αρχές διαμαρτύρονταν ότι "μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα αποκαλύψει την ανικανότητα του ιδιοκτήτη μας, της Kensington and Chelsea Tenant Management Organization".

    Τόνιζαν τις επικίνδυνες συνθήκες ζωής και στην αδιαφορία για την υγειονομική νομοθεσία και την ασφάλεια. Οι Κασσάνδρες επιβεβαιώθηκαν με τον πιο φρικτό τρόπο. Όσο οι μέρες περνούν, ο αριθμός των θυμάτων μέσα στον λονδρέζικο πύργο αυξάνεται και η οργή ξεχειλίζει σε ολόκληρη τη Βρετανία. Εύλογα και δίκαια.

    Η πυρκαγιά που στοίχισε τόσες ανθρώπινες ζωές ήταν ένα έγκλημα, που συμπυκνώνει το ταξικό δράμα τριών δεκαετιών ακραίας, νεοφιλελεύθερης πολιτικής με εμπνεύστρια την «κακιά μάγισσα», Μάργκαρετ Θάτσερ.

    Εν αρχή, ήταν η απαξίωση της παραδοσιακής, βρετανικής πολιτικής για στέγαση των εργατικών και φτωχών στρωμάτων σε κτήρια, με δημόσια δαπάνη και υποστήριξη. Η πολιτική αυτή εγκαταλείφθηκε στα χρόνια της θατσερικής λαίλαπας, όταν ως υπέρτατος νόμος εγκαθιδρύθηκε ο νόμος της αγοράς, της εμπορευματοποίησης των πάντων και το κυνήγι του κέρδους,με κάθε μέσο. Τα κίνητρα και τα δάνεια για ιδιοκατοίκηση γύρισαν μπούμερανγκ για τους Βρετανούς που έβλεπαν αφενός τις τιμές ακινήτων να καλπάζουν και αφετέρου το εισόδημα τους να εξανεμίζεται.

    Το Λονδίνο είναι μια από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου σε ό,τι αφορά την αγορά ή την ενοικίαση ακινήτου, ενώ ταυτόχρονα το πρόβλημα στέγασης της μικρομεσαίας και της εργατικής τάξης παραμένει οξύ. Και τότε έρχεται η «ευεργετική» δράση της αγοράς να λύσει, υποτίθεται, το πρόβλημα, προσφέροντας φθηνά και ακατάλληλα διαμερίσματα, στα οποία ο εταιρικός ιδιοκτήτης-διαχειριστής αδιαφορεί πλήρως για την ασφάλεια, όπως έγραφαν και οι ένοικοι του Γκρένφελλ. Και αυτό γιατί το μόνο που ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες και τις εταιρίες διαχείρισης είναι το κέρδος με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Ακόμη και παίζοντας κορόνα-γράμματα τις ζωές των ενοικιαστών τους.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ο πύργος της θατσερικής κόλασης Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top