• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Σάββατο 13 Μαΐου 2017

    Σωματείο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V: Όλοι στην απεργία, την Τετάρτη στις 17 Μαΐου, είναι η μόνη επιλογή των εργαζομένων

    Συνάδελφοι, Έλληνες και μετανάστες οικοδόμοι

    Η Κυβέρνηση μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και πανηγυρισμών μαζί με τους μεγαλοκατασκευαστές, τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους, το μεγάλο κεφάλαιο συνολικά, μας φέρνουν το 4ο Μνημόνιο, μέτρα που θα ισοπεδώσουν ότι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα μας, από τα δικαιώματα των συνταξιούχων, γενικότερα του καταπιεζόμενου λαού μας.  Από κοντά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα που αποδέχονται σήμερα να υπάρχουν και να ενισχύονται τα πλούτη των λίγων έναντι των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Τα μέτρα αυτά δεν είναι τα τελευταία και ούτε είναι πρόσκαιρα, έρχονται για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για περισσότερα κέρδη, έρχονται να εξυπηρετήσουν τους ανταγωνισμούς και τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους για το ποιος θα είναι ποιο κερδισμένος.

    Ποιο συγκεκριμένα:

    – Το 2018 νέο «μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα. Θα εφαρμοστούν μέτρα ύψους 447 εκατ. ευρώ με μείωση των επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών. Κατά 58 εκατ. ευρώ θα μειωθεί το επίδομα θέρμανσης και θα καταργηθεί η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες με σοβαρή φορολογική επιβάρυνση που ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ.

    – Από 1.1.2019 θα περικοπεί η προσωπική διαφορά και η μείωση στις συντάξεις θα είναι έως και 18%. Θα πληγούν περισσότεροι από 900.000 συνταξιούχοι με απώλειες που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσουν τα 300 ευρώ το μήνα. Η μέση μείωση της κύριας σύνταξης θα είναι 9%.

    – Από 1.1.2020 θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο στα 5.861 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα και ο φορολογούμενος που δεν πλήρωνε φόρο λόγω αφορολόγητου θα πληρώσει πλέον πάνω από 600 ευρώ φόρο. Η μείωση του αφορολόγητου θα πλήξει και τους χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές πάνω από 490 ευρώ. Συνταξιούχος με 655 ευρώ το μήνα, που σήμερα καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο, θα πληρώσει σχεδόν 450 ευρώ φόρο.

    • Εργασιακά: Διατηρούνται όλες οι νομοθετικές προβλέψεις των μνημονίων τουλάχιστον μέχρι το 2018 που σημαίνει ότι κυριαρχούν οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
    • Ομαδικές απολύσεις: Διευκολύνεται η μαζική απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους.
    • Συμβασιούχοι: Νέα μείωση του αριθμού των εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου για να φτάσει από 49.448 το 2016 σε 49.104 το 2017 και σε 48.420 το 2019.
    • ΔΕΗ: Πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του 17% της εταιρείας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
    • Κυριακάτικη αργία: Άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για πέντε από τέσσερις μήνες και ένταξη της Αττικής στις τουριστικές περιοχές.
    • Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα: Η συμφωνία προβλέπει ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.
    • -Φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις τα αντίμετρα: Θα προκύψουν σημαντικές φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις καθώς ο φορολογικός συντελεστής από 29% θα πέσει στο 26% το 2019. Το κενό στα φορολογικά έσοδα θα κληθεί να πληρώσει ο λαός. Επιπλέον στις επιχειρήσεις θα μοιραστούν φτηνά και επιδοτούμενα χέρια εργασίας με προγράμματα «ενεργητικών πολιτικών» ύψους έως και 260 εκατ. ευρώ. Για το χαμηλό φορολογικό συντελεστή φυσικών προσώπων προβλέπεται μείωση από το 22% στο 20%, που ωστόσο δεν έχει πρακτική αξία αφού θα έχει μειωθεί δραστικά το αφορολόγητο όριο. Π.χ. ο μισθωτός που είχε ετήσιο εισόδημα 8.600 ευρώ και δεν πλήρωνε φόρο αφού τόσο είναι και το αφορολόγητο, με τη μείωση του ορίου στα 5.600 θα πληρώσει φόρο για 3.000 ευρώ δηλαδή 600 ευρώ φόρο με συντελεστή 20%!
    Όλα αυτά μέτρα θα έρθουν να προστεθούν στην ήδη άθλια κατάσταση που βιώνουμε και εντός του εργοταξίου της Μονάδας V. Εξευτελιστικοί μισθοί και ωράρια, ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας, απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση της εργασίας κλπ Και αν σηκώσεις κεφάλι και διεκδικήσεις, αν αντιδράσεις, απολύσεις- εκβιασμοί όπως κάνανε όταν ιδρύθηκε το σωματείο μας, εμποδίζοντας στην πραγματικότητα τους εργαζομένους που πρωτοστάτησαν από το να πηγαίνουνε στην δουλειά τους!

    Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση συνάδελφοι 2 δρόμοι υπάρχουν ή να αποδεχτούμε τα μέτρα και αυτήν την ζωή που ζούμε σήμερα ή να παλέψουμε για να μην περάσουν τα μέτρα, να παλέψουμε ώστε να μην ζούμε σαν δούλοι.

    Συνάδελφοι με μεγαλύτερη πυγμή πρέπει να απομονώσουμε τα τσιράκια των αφεντικών, τους πουλημένους συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας που -σε αντίθεση με το σωματείο μας που έχει απαιτήσει γραφεία εντός του εργοταξίου- τους έχει παραχωρήσει η ΤΕΡΝΑ απλόχερα γραφεία για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και μεγαλοκατασκευαστών!

    Συνάδελφοι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Όλοι μας πρέπει να οργανωθούμε στο σωματείο μας, να παρακούσουμε αυτούς που μας απειλούν και μας εκβιάζουν ότι αν οργανωθούμε στο σωματείο θα απολυθούμε. Να οργανωθούμε στο σωματείο για να καταλάβουν πως σήμερα τα αφεντικά που ζούνε από τον ιδρώτα μας δεν μπορούν να μας κάνουν ότι θέλουν. Ότι έχουμε και άποψη που τους αμφισβητεί, έχουμε και την δύναμη να επιβάλλουμε το δίκιο μας κόντρα στα δικά τους συμφέροντα!

    Η Προσωρινή Διοίκηση
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Σωματείο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V: Όλοι στην απεργία, την Τετάρτη στις 17 Μαΐου, είναι η μόνη επιλογή των εργαζομένων Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top