• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

    ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις

    Από τη χτεσινή συγκέντρωση των υποστηρικτών της κυβέρνησης στο Καράκας
    Πηγή: rizospastis.gr

    Συγκεντρώσεις από το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υπέρ του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, και με αφορμή την επέτειο των 207 χρόνων από την πρώτη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της χώρας, πραγματοποιήθηκαν χτες. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα Καράκας, όμως συγκεντρώσεις γίνονται και σε πολλές άλλες πόλεις, ενώ εκδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το ΚΚ Βενεζουέλας συμμετείχε με τα δικά του μπλοκ στις λαϊκές διαδηλώσεις, καταγγέλλοντας την αντιδραστική αντιπολίτευση που επιχειρεί με τη στήριξη των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα, ενώ ταυτόχρονα με άλλες δυνάμεις ασκεί έντονη κριτική στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο, που δεν επιλέγει τη σύγκρουση με το ντόπιο κεφάλαιο.

    Η αντιδραστική αντιπολίτευση επίσης πραγματοποίησε στο Καράκας συγκεντρώσεις με σύνθημα την πτώση του Μαδούρο και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ωστόσο φαίνεται ότι η συμμετοχή του κόσμου ήταν κάτω από τις προβλέψεις των ηγετών της, που εμφάνιζαν την 19η ως «μάχη των μαχών». Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, που φυσικά δεν ξεπεράστηκε από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Τσάβες και Μαδούρο, καθώς και τα σαμποτάζ της δημιουργίας ελλείψεων βασικών αγαθών από τους καπιταλιστές που ελέγχουν αρκετούς κλάδους, τα οποία δημιουργούν χάος και εντείνουν την λαϊκή αγανάκτηση, είναι τα στοιχεία που αξιοποιεί η αντιδραστική αντιπολίτευση. Επίσης, χτες, κατήγγειλε βίαιη καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έκανε λόγο για έναν 19χρονο χτυπημένο από σφαίρα σε κρίσιμη κατάσταση. Τέτοια περιστατικά, όπως έχει αποδειχτεί, συχνά παρουσιάζονται ως καταστολή ενώ είναι αποτέλεσμα προβοκάτσιας από ένοπλες ομάδες που κινητοποιεί η αντιπολίτευση.

    Πάντως ο Πρόεδρος Ν. Μαδούρο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη το βράδυ, ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Ζamora», που αφορά την επιφυλακή 500.000 λαϊκών πολιτοφυλάκων για την εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας και την αποτροπή ξένης επέμβασης, όπως κατήγγειλε ότι ετοιμάζεται.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top