• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Κυριακή 23 Απριλίου 2017

    ΚΥΠΡΙΑΚΟ - Εφημ. «Φιλελεύθερος»: Επιστολή Κοτζιά στον Γκουτιέρες για το ρόλο Άιντε

    Πηγή: Associated Press
    Πηγή: 902.gr

    «Επιστολή - καταγγελία για ενέργειες και την εν γένει συμπεριφορά του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε», απέστειλε στις 7 Απριλίου 2017 στον Αντόνιο Γκουτέρες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

    Επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα αναφέρει ότι «στην επιστολή τονίζεται πως ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού ενεργεί για την προώθηση του τουρκικού αιτήματος για την εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Προσθέτει ότι «ο Νίκος Κοτζιάς εκθέτει τους προβληματισμούς του για την αποστολή Άιντε, ο οποίος, όπως σημειώνεται, υπερβαίνει τους όρους εντολής που του έχουν δοθεί, λειτουργώντας υπέρ της τουρκικής πλευράς» και ότι «στην επιστολή ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρει πως ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε παρέχει συμβουλές στην τουρκική πλευρά πώς μπορεί να προωθήσει τα αιτήματά της στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Επίσης, πως «προώθησε το αίτημα αυτό της Τουρκίας σε συνομιλίες που είχε ο κ. Άιντε με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ότι «όλα αυτά, υποδεικνύει η Αθήνα, τον καθιστούν λομπίστα υπέρ της Τουρκίας» και πως «στην επιστολή καταγγέλλεται ακόμη ότι ο Άιντε παραπλανεί τους διεθνείς παράγοντες διαδίδοντας ότι επί του θέματος αυτού υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ισχυριζόμενος πως οι διαφωνίες υπάρχουν σε πολιτικό επίπεδο, παραπέμποντας τους συνομιλητές του στην Αθήνα».

    Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αφήνει να αιωρείται το ερώτημα κατά πόσο ο κ. Άιντε ενεργεί κατόπιν εντολών. Αφήνεται μια αιχμή για την οποία θα πρέπει προφανώς να απαντήσει ο γενικός γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Εάν, δηλαδή, ο κ. Άιντε ενεργεί από μόνος του ή μετά από εντολές του ίδιου του κ. Γκουτέρες».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΚΥΠΡΙΑΚΟ - Εφημ. «Φιλελεύθερος»: Επιστολή Κοτζιά στον Γκουτιέρες για το ρόλο Άιντε Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top