• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

    Σύσκεψη Φορέων κλπ.: Οι προτάσεις και η εκλογή συντονιστικής επιτροπής για το φαντασμαγορικό σώου «Να αποτρέψουμε το έγκλημα ξεπουλήματος της ΔΕΗ» της Παρασκευής 7/4/2017

    Πηγή: prlogos.gr

    Συντονισμός για να πετύχει το συλλαλητήριο της Πτολεμαΐδας κατά της πώλησης της ΔΕΗ

    ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΝΕΚΡΙΚΑ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

    – Συζήτηση φορέων και εκλογή συντονιστικής επιτροπής που θα καθορίσει την εξέλιξη του αγώνα

    Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό του συλλαλητηρίου ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, συνδικάτων και  τοπικής κοινωνίας που θα γίνει την Παρασκευή το απόγευμα στην Πτολεμαΐδα, συνεδρίασαν εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης στην Π.Ε. Κοζάνης, οι τοπικοί φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για να προκύψει ένα συντονιστικό που θα κρίνει το μέλλον του αγώνα και των κινητοποιήσεων.

    Ενέργεια και νερά δεν διαπραγματεύονται είπαν σε δηλώσεις τους τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβούλιου. Το λόγο είχαν όλοι οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι σωματείων και  φορέων αλλά και οι εκπρόσωποι του κλήρου. Από τις ιδέες που ξεχώρισαν , ωστόσο, ήταν η πρόταση του πάτερ Νικηφόρου Μανάδη, αρχιερατικού επιτρόπου  της Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και  Εορδαίας, να χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες και η πρόταση του Σάββα Ζαμανίδη να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο και μαθητές. Επίσης στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση να κλείσουν δημόσιες υπηρεσίες και μονάδες, ωστόσο από τη συζήτηση προέκυψε προβληματισμός για το ομόθυμο ή μη των αιτημάτων με τα οποία πηγαίνει η τοπική κοινωνία στην κινητοποίηση.

    Αναλυτικά, διαβάστε τι ειπώθηκε:

    Θεόδωρος Καρυπίδης: «Να διασφαλίσουμε την ενέργεια, που είναι η κυριαρχία της χώρας»

    Την θέση πως ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα, υπέρ της προάσπισης των δημόσιων αγαθών , όπως είναι η ενέργεια και τα νερά, τόνισε για μια ακόμη φορά ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης σε δηλώσεις του από τη σύσκεψη που έγινε το πρωί στην περιφέρεια, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό για τη διαμαρτυρία σωματείων και φορέων, την Παρασκευή το απόγευμα στην Πτολεμαΐδα. «Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία της χώρας», επεσήμανε ο κ. Καρυπίδης. Χαρακτηριστικά τόνισε πως: «Η σημερινή συνάντηση με όλους τους φορείς της περιφέρειας είναι ως συνέχεια της απόφασης που πήραμε, δυστυχώς κατά πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο. Λέω δυστυχώς, γιατί το ψήφισμα και την απόφαση δεν την ψήφισαν η παράταξη του κ. Δακή, της κ. Ζεμπιλιάδου και του κ. Βήττα. Σήμερα επιχειρούμε με όλους τους φορείς να συντονίσουμε καλύτερα τις ενέργειές μας και να προχωρήσουμε σε ένα διαρκεί αγώνα για να αποτρέψουμε αυτό που έχει δρομολογηθεί και απαιτείται από τους θεσμούς, την πώληση λιγνιτικών μονάδων της περιοχής μας. Ο αγώνας αυτός  δεν έχει να κάνει με τον τόπο μας μόνο, έχει να κάνει με ολόκληρη τη χώρα  ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την κυριαρχία της χώρας, γιατί η ενέργεια είναι ταυτόχρονα και κυριαρχία.  Για μας ι δεσμεύσεις και η εντολή που έχουμε πάρει από τη Δυτική Μακεδονία ότι η ενέργεια και τα δημόσια αγαθά αποτελούν κυρίαρχα προτάγματα. Το επόμενο διάστημα οι αγώνες που θα αναπτυχθούν θα είναι και ενίσχυση για τη διαπραγμάτευση και αν χρειαστεί θα είναι αγώνας για να στείλουμε σε όλη τη χώρα το μήνυμα τι σημαίνει ενέργεια και νερά΄. Κάποιοι προσπαθούν να ταυτίσουν τα ζητήματα της ενέργειας με την τηλεφωνία. Είναι άλλο πράγμα και δεν πρέπει να συγχέονται. Είναι ψέμα ότι ο ελληνικός λαός φορτώνεται της οφειλές της ΔΕΗ. Σήμερα ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει ένα μήνυμα, ότι προασπίζεται τα δημόσια αγαθά για την παραγωγική ανασυγκρότηση», κατέληξε.

    Φώτης Κεχαγιάς: «Θέλουμε όλο το λαό της Δυτικής Μακεδονίας στο πλευρό μας»

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Φώτης Κεχαγιάς μίλησε για την πρωτοβουλία να γίνει η σύσκεψη, παρουσία φορέων, σωματείων, δημάρχους, βουλευτές, εργατικά κέντρα, επιμελητήρια και κλήρο. «Στόχος είναι να συναποφασίσουμε στη συνάντηση πως το συλλαλητήριο της Πτολεμαΐδας την Παρασκευή το απόγευμα, να είναι όλος ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας. Θέλουμε όλους τους πολίτες στο πλευρό μας, ώστε να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην πώληση, στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. η ενέργεια και τα δημόσια αγαθά είναι δημόσια αγαθά και δεν ξεπουλιούνται. Θέλουμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει γιατί καταστρέφεται η Δυτική Μακεδονία και η χώρα. Τους θέλουμε όλους κοντά μας, να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, τι μέλλει γενέσθαι, ώστε να αντιπαλέψουμε την πρόθεση να ξεπουληθεί η ΔΕΗ. Όλοι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας να είναι την Παρασκευή στην Πτολεμαΐδα για να στείλουμε την εικόνα που πρέπει», κατέληξε.

    Σάκης Μάστορας:

    Στις 6 η ώρα της Παρασκευής θα πρέπει να χτυπήσουν οι καμπάνες, όπως χτύπησαν στον πόλεμο επιβίωσης της Ελλάδας στον πόλεμο του 1940, όπως χτύπησαν το 2014 και δώσαμε ένα μήνυμα…», είπε ο αντιπρόεδρος  του «Σπάρτακου». «Τι νομίζετε θα συμβεί αν αρχίζουν να κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες μια  – μια;», αναρωτήθηκε ο κ. Μάστορας, λέγοντας πως οι ΔΕΗτζήδες δεν θα μείνουν εκτός δουλειάς, αλλά αυτό θα πλήξει κυρίως την τοπική κοινωνία.

    Πάτερ Νικηφόρος Μανάδης, εκπρόσωπος Μητρόπολης Φλωρίνης , Πρεσπών και Εορδαίας

    «Το 1957 και το 1959 που έγινε η θεμελίωση της ΔΕΗ, για να γίνει αυτός ο γίγας που έγινε στην πορεία, ήταν παρόντες οι μητροπολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Να τους προσκαλέσετε προσωπικά και τώρα και αν παραστεί ανάγκη να χτυπήσετε και τις καμπάνες, ολίγον νεκρικά, για να ξυπνήσει η Αθήνα».

    Δήμαρχος Κοζάνη Λευτέρης Ιωαννίδης

    «Στόχος της σημερινής ημέρας είναι ο συντονισμός των δράσεων και των ενεργειών. Και το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει με αυτό το θέμα . Τα έχουμε πει, έχουμε καταθέσει τις σκέψεις μας. Σήμερα πρώτο μέλημα είναι ο συντονισμός». Στο πλευρό των κινητοποιήσεων, με ομόθυμο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Βοϊου και ο δήμαρχος Δημήτρης Λαμπρόπουλος, που τόνισε τη συμπαράστασή του.

    Δήμαρχος Εορδαίας: «Η πώληση της ΔΕΗ είναι εθνικό θέμα – Όποιοι υποκρίνονται θα φανούν»

    «Η εκδήλωση της Πτολεμαΐδας είναι η αρχή ενός αγώνα, το μεγάλο πρόβλημα είναι να συντονιστούμε για να κερδίσουμε ένα μεγάλο αγώνα, που είναι πολύ δύσκολος ,. Θα πρέπει να κλιμακωθεί και να έχει διάφορες μορφές,. Για να πετύχουμε το πολύ δύσκολο αποτέλεσμα θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί. Να ξεχάσουμε όλα όσα μας χώριζαν και να συντονιστούμε για έναν καθαρό αγώνα. Να δημιουργήσουμε ένα συντονιστικό όργανο που θα αποφασίζει τις μορφές του αγώνα, αξιολογώντας τις πληροφορίες που θα έρχονται. Η κατάσταση είναι τελείως αρνητική. Υπάρχει ειλημμένη απόφαση για πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί και να πουληθεί η ΔΕΗ και να υπάρχει δημόσιος έλεγχος και αυτό δεν στέκει. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και να μην παίξουμε το ρόλο του δούρειου ίππου, ώστε να ξεπουληθεί η ΔΕΗ. Η πώληση της ΔΕΗ είναι εθνικό θέμα και ο έλεγχος της ενέργειας και πρέπει να μείνει σε κρατικό έλεγχο. Πρέπει όλοι να ομονοήσουμε και αυτό έχει σημασία και δεν το βλέπω να γίνεται. Όποιοι υποκρίνονται θα φανούν, γιατί ο αγώνας είναι δύσκολος και κανείς δεν θα μπορέσει να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του. Όλοι θέλουμε να μην πωληθεί η ΔΕΗ και η ενέργεια να μην πάει στους ιδιώτες», σημείωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του στην έκτακτη σύσκεψη για το συλλαλητήριο κατά της πώλησης της ΔΕΗ, ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης.

    Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος  Καμπουρίδης Σταύρος πρότεινε να μη μείνουν οι φορείς μόνο στα συλλαλητήρια, αλλά να λάβουν οι δυναμικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις όπως κλείσιμο μονάδων και κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών.

    «Δεν πρέπει να λείψει κανείς από το συλλαλητήριο. Όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού, θα έρθει και η δική μας σειρά», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης.

    Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο απηύθυνε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, αλλά και ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, λέγοντας πως «παρότι δεν θιγόμαστε άμεσα, όπως γίνονται η Κοζάνη , η Πτολεμαΐδα και η Φλώρινα, έχουμε όλοι υποχρέωση να συμμετέχουμε δυναμικά, γιατί το θέμα της ενέργειας και της ΔΕΗ είναι ενικό και είναι ανήθικο να είμαστε απόντες».  Επίσης, ζήτησε επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις. Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μπίρος είπε πως ξεκίνησε ήδη ο συντονισμός ώστε οι φλωρινιώτες να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

    Γεωργία Ζεμπιλιάδου: «Η μητέρα των μαχών»

    Η περιφέρεια σε αυτό τον αγώνα καλείται να πάρει μια σοβαρή πρωτοβουλία και μαζί με τα σωματεία, να συντονίσει την μητέρα των μαχών για την περιφέρεια. Η πιο μεγάλη επιχείρηση της περιφέρειας οδηγείται σε αργό θάνατο. Έχουμε ευθύνες στον αγώνα να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι και να μην είναι οι θέσεις παραπλανητικές. Η παράταξη Δακή, Ελπίδα, οι ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι εκφράζουμε την κοινή μας θέση με ψήφισμα , θέλοντας να μπει αίτημα για το συλλαλητήριο όχι μόνο για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ αλλά και άλλα ζητήματα, όπως να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξουν διασφαλίσεις για το περιβάλλον, τις τηλεθερμάνσεις. Ζητούμε να μην ξεπουληθεί η ΔΕΗ», σημείωσε μεταξύ άλλων.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης τάχθηκε στο πλευρό της περιοχής στο αγώνα της για το «μείζων» εθνικό θέμα, όπως επισημάνθηκε , λέγοντας πως η εκκλησία θα είναι παρούσα σε όποιους αγώνες χρειαστούν.

    Ο αγώνας δεν μπορεί να είναι κοινός και δεν μπορεί να υπάρξει ομόνοια, γιατί υπάρχουν διαφορετικές θέσεις συνδυασμών, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ στο περιφερειακό συμβούλιο Γιάννης Βήττας . Δεν μπορούν να διαγραφούν ευθύνες, τόνισε, λέγοντας πως το συλλαλητήριο δεν μπορεί να αναζητήσει ευθύνες. Όπως ζήτησε, να γίνει το συντονιστικό και να εκφράζονται σε αυτό όλες οι απόψεις.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξης «Αλλάζει εποχή» Νίκος Χατσίδης τόνισε πως είναι «δεδομένη’ η παρουσία σε κάθε συλλαλητήριο , σημειώνοντας πως θα είναι παρόντες σε όλους τους αγώνες. «Θα είμαστε εκεί για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης», τόνισε.

    Από την πλευρά του ο κ. Αδάμ, οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μίλησε για το συλλαλητήριο που διοργανώνεται  , ευχαριστώντας όσους συμμετέχουν, λέγοντας πως «μόνο με το λαό και την κοινωνία μπορούμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές και να φέρουμε αποτελέσματα». Εκτίμησε πως το συλλαλητήριο θα πετύχει, λέγοντας πως θα γίνει ενημέρωση σε εργασιακούς χώρους, ενώ επεσήμανε πως ο αγώνας θα είναι μακρύς και χρειάζεται η προσπάθεια όλων, ενάντια στην πώληση των μονάδων.

    Μόσχος Μόσχου: «Απαξίωσαν τη δημόσια επιχείρηση, που συνέβαλε τα μέγιστα στη χώρα»

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» Μόσχος Μόσχου μίλησε για τον αγώνα που γίνεται για να μην ξεπουληθούν μονάδες, λέγοντας πως «η παρουσία όλων δίνει δύναμη πως αυτό που επιχειρείται δεν θα περάσει. Έχουμε χρόνο να αποτρέψουμε το οικουμενικό έγκλημα. Απαξίωσαν τη δημόσια επιχείρηση, που συνέβαλε τα μέγιστα στη χώρα… Από γίγαντα την έκαναν νάνο με ξύλινα πόδια». Ζήτησε να συστρατευθεί ο κόσμος και να μην μείνει η περιοχή μόνο στα συλλαλητήρια, ώστε να μην ξεπουληθεί η ΔΕΗ με τόση ευκολία.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ Κώστας Θεοχάρης, τάχθηκε υπέρ του δημάρχου Εορδαίας, λέγοντας επίσης ότι το θέμα είναι εθνικό και όλοι πρέπει να ομονοήσουν. Από την πλευρά του ο Πέτρος Ταταρίδης από το Σωματείων Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια μίλησε κατά της ιδιωτικοποίησης, θέτοντας και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως τους 2000 εργαζόμενους που είναι σκλάβοι, «δούλοι» στα ορυχεία, παραμένοντας απλήρωτοι έξι μήνες.  Τέλος, είπε «ναι» στο συλλαλητήριο, αλλά να τεθεί και το κοινωνικό κομμάτι.

    Το λόγο είχαν αρκετοί εκπρόσωποι σωματείων και συνδικάτων, όπως και συνταξιουχικών σωματείων της ΔΕΗ, αλλά και επιμελητηρίων όπως και εμπορικών συλλόγων του Νομού. Να τονιστεί πως με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, τα καταστήματα στην πόλη θα είναι κλειστά την Παρασκευή το απόγευμα, ως ένδειξη συμπαράστασης.

    Τα μέλη του συντονιστικού οργάνου

    Πρόεδρος:
    Θεόδωρος Καρυπίδης

    Μέλη:
    Φώτης  Κεχαγιάς
    Λευτέρης Ιωαννίδης
    Σάββας Ζαμανίδης
    Παναγιώτης Πλακεντάς
    Στέφανος Μπίρος
    Γιώργος Αδαμίδης
    Μόσχος Μόσχου
    Κώστας Θεοχάρης
    Γιάννης Κιοσσές
    Κώστας Γέρου
    Αναστάσιος Δημάκης
    Παντελής Αργυριάδης
    Γιώργος Χριστοφορίδης
      
    δείτε αποσπάσματα στο video

    Β.Σ.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Σύσκεψη Φορέων κλπ.: Οι προτάσεις και η εκλογή συντονιστικής επιτροπής για το φαντασμαγορικό σώου «Να αποτρέψουμε το έγκλημα ξεπουλήματος της ΔΕΗ» της Παρασκευής 7/4/2017 Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top