• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

    ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ (Δωσίλογοι και Φιλοναζιστές), -3- Ε.Δ.Ε.Σ.

    ΤΟ ΤΣΑΚΙΣΜΑ TΩN ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΗΝΙΚΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ

    ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
    ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ «ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ»
    ΘΕΣΣΑΛΙΑ 1944
    ***



    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

    Ε. δ. ε. ς.

    Ύστερα από τη χρεωκοπία της Βασιλομεταξικής διχτατορίας μα­ζί με την υποδούλωση της Χώρας έρχεται στην επιφάνεια ο παληός δημοκρατικός κόσμος. Μια απ' τις εκδηλώσεις του ήταν η ίδρυση του Ε­θνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου, του ΕΔΕΣ. Ιδρύθηκε από  τον υπαρχηγό του κόμματος των Φιλελευθέρων Σ. Γονατά εξουσιοδοτημένον σ’ αυτό και από τον Πλαστήρα με γράμμα του προς το Βουλπιώτη μέσω Βερολίνου. Η δεύτερη μεγάλη φυσιογνωμία πού πήρε μέρος στην καθοδήγηση του ΕΔΕΣ ήταν ο Βουλπιώτης. Οι αναμφισβήτητα στενές σχέσεις του με τους καταχτητές αποκάλυψαν από την πρώτη στιγμή την πορεία και το ρόλο πού θα έπαιζε στη χώρα μας ο Εθνικοδημοκρατικός αυτός σύνδεσμος. Πλαισιώθηκε από μια σειρά στε­λέχη του παλαιοδημορατικού κόσμου τον Ηλ. Σταματόπουλο πρώην Νομάρχη, το Ροζάκη βουλευτή, το γιατρό Βαρδινογιάννη, τον Αντωνάτο και άλλους. Στρατιωτικοί σαν το Ζέρβα, το Διάμεση, τον Κουσίντα το Μεταξά, τον Παπαγεωργίου, τον Παπαθανασόπουλο, τον Κομπορό­ζο, το Μαρκάκη και πολλοί άλλοι αποτέλεσαν το στρατιωτικό τους επιτελείο. Με την ίδρυσή του ο ΕΔΕΣ τραβάει ωρισμένα παλαιοδημοκρατικά στελέχη στις συνοικίες και προσπαθεί να οργανώσει ομάδες. Αρχίζει να εμφανίζει επίσημα το πρόγραμμά του. Στελέχη του σαν το Σταματόπουλο, Ροζάκη και άλλοι κατεβαίνουν σ’ αυτούς τους νεοδημιούργητους ομίλους για να αναπτύξουν το πρόγραμμά τους. Μιλάνε στις ομάδες αυτές για μια δημοκρατία με αρχηγό τον Πλαστήρα και ιδιαίτερα τονίζουν το σοσιαλιστικό περιεχόμενο πού θα πρέπει νάχει η δημοκρατία αυτή. Παράλληλα αφήνουν όλο και πιο καθαρά να εννοηθεί η αντίθεσή τους στο αναπτυσσόμενο Εθνικοαπελευθερωτικό κίνη­μα. Από τον Ηλία Σταματόπουλο τονίζονται στα μέλη τούτα: «Δεν πρέπει να φοβάσθε καθόλου τους Γερμανούς και σε περίπτωση σύλλη­ψής σας να λέτε καθαρά στους Γερμανούς πως ανήκετε στον ΕΔΕΣ που είναι οργάνωση για να χτυπάει τους κομμουνιστές και το Βασι­λιά». Ο ίδιος έλεγε πως ο Ταβουλάρης είναι στενός του φίλος και μπορεί να διορίσει δήμαρχο όποιον του προτείνει. (Αυτά λέχθηκαν στίς 12 Αυγούστου του 1943 από το Σταματόπουλο σε συνεδρίαση του Τμή­ματος του ΕΔΕΣ στο Πυριτιδοποιείο).

    Το πρώτο δημοσιογραφικό του όργανο «Νέοι Καιροί» ξεσηκώνουν από το πρώτο τους φύλλο έναν οξύτατο αντικομμουνιστικό αγώνα και χτυπούν το ΕΑΜ. Όλη αυτή η πολεμική διευθύνεται από το γιατρό Μπολώτα. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται πως ο Μπολώτας έβγαζε τους «Νέους Καιρούς» με λεφτά πού έπαιρνε απ' ευθείας από την Ιταλική Πρεσβεία. Ο Αφεντάκης, διαμερισματάρχης του ΕΔΕΣ στους Αμπελοκήπους, καθώς και ο αδερφός του γιατρού Μπολώτα ήσαν υπάλληλοι της Ιταλικής πρεσβείας. Ο ΕΔΕΣ κάτω από την καθοδήγηση του Γονατά και Βουλπιώτη, των χρηματιστικών κύκλων του Ζαφειράκη της Στοάς των Δημοσίων Υπαλλήλων και της Ιταλικής Πρεσβείας μέσω του Μπολώτα, ξεκαθαρίζει πώς δεν έχει παρά μοναδικό σκοπό το χτύπημα τού αναπτυσσόμενου Εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος.

    Ωρισμένα στρατιωτικά στελέχη του ΕΔΕΣ πού πιάστηκαν από τους Γερμανούς, σαν τον Απ. Παπαγεωργίου και τον Παπαθανασόπουλο, αφέθηκαν ελεύθερα, αφού ανέλαβαν συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντί τους πού δεν ήσαν άλλες από το να χτυπήσουν το Εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα της χώρας πού η ανάπτυξή του άρχισε να δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες σ’ αυτούς. Βγαίνοντας ο Παπαγεωργίου τοποθετείται σαν αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ταυτόχρονα αναλαβαίνει την καθοδήγηση του στρατιωτικού επιτελείου του ΕΔΕΣ. Από το σημείο αυτό αρχίζει πειά η πραχτική χαφιεδική πράξη του ΕΔΕΣ στο πλευρό των καταχτητών. Βρισκόμαστε στην εποχή πού όλος ο κρατι­κός μηχανισμός και ιδιαίτερα η ασφάλεια και το Υπ. Στρατιωτικών αναδιοργανώνονται με επικεφαλής παλαιοδημοκρατικά στελέχη του ΕΔΕΣ για να ριχτούν με την καθοδήγηση των Γερμανών ενάντια στον ηρωικό λαό της Αθήνας. Στα 14 συγκροτήματα πού είχε ο ΕΔΕΣ μέ­σα στην Αθήνα, το στρατιωτικό επιτελείο του ΕΔΕΣ στέλνει την υπ' άριθ. 26 διαταγήν πού κοινοποιείται στα τμήματα. Να το περιεχόμε­νό της: «Άμα τη λήψει παρούσης προβήτε κατόπιν της υπ' άριθ. 26 διαταγής του στρατ. επιτελείου εις την εξακρίβωσιν των εν περιοχή ημών Κομμουνιστών και συγκροτήσατε αμάδας εκ δύο ή τριών ανδρών δια την εν καιρώ εξουδετέρωσιν τούτων. Αναφέρατε μέχρι 13 τρέχοντος εάν υπάρχουν τοιούτοι και ληφθέντα μέτρα. Εν Αθήναις τη 11-9-43». Κάθε σχόλιο απάνω στη διαταγή αυτή περιττεύει. Άλλωστε επακολουθεί η αιματηρή του χαφιεδική δράση πού επεξηγεί την εγκύκλιο. Σημειώνουμε πως την ίδια εποχή ο Ζέρβας γράφει στον Παπαγεωργίου. «Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε οριστικά τους λογ)σμούς μας με το ΕΑΜ». Ο ΕΔΕΣ ανίκανος πεια να ασκήσει την παραμικρή επιρροή μέσα στο λαό ξεσκεπάζεται σαν το πειο λυσσασμένο όργανο του καταχτητή και ξαπολύει την επίθεση πού από καιρό προετοίμαζε. Ουσιαστικά έχει πειά στα χέρια του τον κρατικό μηχανισμό και ο Ταβουλάρης είναι το πειό πιστό όργανο στα χέρια του ΕΔΕΣ, των Γερ­μανών, του Γονατά, του Βουλπιώτη και του Παπαγεωργίου. Ο Παπαθανασόπουλος στις 17-11-43, σε συγκέντρωση αξιωματικών του ΕΔΕΣ τους είπε επί λέξει τα εξής: «Η συνεργασία μας με την Κυβέρνηση έγκειται στο ότι εμείς ρυμουλκούμε την Κυβέρνηση. Έτσι κατορθώσαμε να ιδρύσωμε τα Τάγματα Ασφαλείας». Πρόσθεσε πως ο Βουλπιώτης είναι ο πειό αγνός πατριώτης και έχει προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στον ΕΔΕΣ με τις γνωριμίες του με τους Γερμανούς. Τις δηλώσεις αυτές του Παπαθανασόπουλου τις βεβαιώνουν αυτόπτες μάρτυρες πού πήραν μέρος στη συγκέντρωση.

    Έτσι ο ΕΔΕΣ με το στόμα των αρχηγών του ξεσκεπάζεται σαν υπερκυβέρνηση προδοτών πού δημιουργεί τα οπλισμένα από τους Γερμανούς προδοτικά τάγματα και δέχεται τις Γερμανικές ευκολίες μέσω Βουλπιώτη. Σε προηγούμενη σύσκεψη στις 10-10-43, στο γνωστό σπίτι της οδού Αγαθουπόλεως, συζητήθηκε ανάμεσα στα στρατιωτικά στελέχη του ΕΔΕΣ η εξόντωση του ΕΑΜ και αποφασίστηκε η ίδρυση εχτελεστικών αποσπασμάτων.

    Τα εχτελεστικά αυτά αποσπάσματα κάτω από την καθοδήγηση των στελεχών της Ειδικής Ασφάλειας και με αρχηγό το γνωστό Γκεσταπίτη της ΟΕΔΕ Παναγιωτόπουλο που τον έκαναν Μοίραρχο, πλαισιωμένα με όλα τα κοινωνικά αποβράσματα, αρχίζουν την άγρια και αιματηρή δράση ενάντια σ’ όλο τον Αθηναϊκό λαό από την εποχή α­κριβώς αυτή. Οι ομάδες του Παρθενίου, του Ζερβού, του Παναγιωτόπουλου, του Μαρκατάτου, του Χανιώτη, του Σολεϊδή δολοφονούν, κρε­μούν, ληστεύουν, οργιάζουν κυριολεχτικά. Σε δυο χιλιάδες το μήνα φτάνουν οι συλλήψεις πού κάνουν οι ομάδες αυτές. Γεμίζουν τις φυλα­κές, τους τόπους των βασανιστηρίων και παραδίνουν στα χέρια του Γερμανού δημίου χιλιάδες Έλληνες πολίτες από τους οποίους καθημερινά ο φασιστικός Μινώταυρος τουφεκίζει. Οργανωτικά διαλύεται ο ΕΔΕΣ στη βάση. Κάθε τίμιος άνθρωπος πού παρασύρθηκε φεύγει μακρυά από τη Δημοκρατική φασιστική πανούκλα και δεν μένουν παρά οι ορδές των δολοφόνων της Ειδικής και των χαφιέδων της Γκεσταπό.

    Οι Δήμαρχοι πού διορίστηκαν στα προάστεια από τον Ταβουλάρη μέσω Γονατά-Γεωργάτου είναι Εδεσίτες πού ετοιμάζουν καταλόγους συλλήψεις και εχτελέσεις. Έχουμε το παράδειγμα του απαίσιου εγκληματία Δημάρχου Ν. Ιωνίας πού μαζί με τον Βέση και τον Αντ)χη Μωραΐτη έδωσαν τον κατάλογο της φρικτής εχτέλεσης των ηρωικών 24 εργατών της Καλογρέζας. Ο Δήμαρχος Κηφισιάς στέλνει συγχαρη­τήριο γράμμα στο Ράλλη και του γράφει πως η ενίσχυση των Ταγμά­των Ασφαλείας είνε ύψιστη Εθνική ανάγκη. Όλα τα στελέχη του ΕΔΕΣ μπαίνουν ακούραστα στην υπηρεσία του καταχτητή και τον ενι­σχύουν στην εξόντωση του λαού. Ο Χαρ. Αντωνάτος λίγες μέρες πριν γίνει η επιδρομή των Γερμανοτσολιάδων και των ορδών του ΕΔΕΣ στην Κοκκινιά ξέρει την επίθεση και δηλώνει επίσημα στους αρχιφύλακες πού μαζεύει στο σπίτι του τούτα: «Μέχρι τώρα σεις της Αστυνομίας πόλεων δεν μας βοηθήσατε όσο έπρεπε. Τώρα πήραμε την υπόσχεση της Αστυνομίας πως θα μας βοηθήση να ξεκαθαρίσουμε την Κοκκινιά». Και πραγματικά ο Μπουραντάς με τα μηχανοκίνητα της Αστυ­νομίας σημείωσε εξαιρετική δράση στα γεγονότα αυτά και βάσταξε το λόγο πού έδωσε στον κ. Γυμνασιάρχη. Την ίδια δράση αναπτύσσει ο Βαρδινογιάννης, ο Κομπορόζος και όλα τα άλλα στελέχη του ΕΔΕΣ, Ο Βαρδινογιάννης την ημέρα πού οι Γερμανοί κρέμασαν έξω από το εργοστάσιο του Παπαστράτου τον ηρωικό συναγωνιστή Γιαουρτά, Πρόεδρο των εργατών, δήλωνε κυνικά. «Πως χαίρεται η ψυχή μου όταν κρεμούν κομμουνιστάς». Και όταν προ λίγες μέρες επιθεώρησε τους εργάτες πού φύλαγαν τα καλώδια τους είπε : «Δεν σας έχω εδώ μόνο για τα καλώδια - Εκείνο πού θέλω από σας είναι να μαθαίνετε πού κάθονται κομμουνιστές και Εαμίτες και να μου τους καταγγέλετε».

    Παράλληλη δράση έχει να παρουσιάσει και η νεολαία του ΕΔΕΣ. Στο Πανεπιστήμιο στις αρχές του Σ)βρη τού 43 ο αρχηγός της νεολαίας αυτής Μαυρίκης, τηλεφώνησε στη Γκεσταπό και στην ειδική ασφά­λεια που κατέφθασε με αποτέλεσμα το φόνο τριών φοιτητών, από τους οποίους ο ένας εχτελέστηκε μέσα στο γραφείο του Πρύτανη τον τραυματισμό μερικών άλλων και τη σύλληψη 11 ακόμη φοιτητών από τη Γκεσταπό. Έτσι η νεολαία του ΕΔΕΣ σε στενή συνεργασία με άλ­λους εγκληματικούς τύπους παίζει ρόλο νεολαίας Ες-Ες στο Πανεπιστήμιο και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αναφέρουμε τις περιπτώσεις των φοιτητών Κόλλια, Μουρατίδη, Κοσμά, Άρη, πού βασανίστηκαν από τους εδεσίτες και παραδόθηκαν μισοπεθαμένοι στα Ες - Ες πού τους αποτελείωσαν. Καταγγέλουμε σαν δράστες των δολοφονιών αυ­τών το Μαυρίκη, τον Παπαντωνόπουλο, το Γαλάνη, το Σακά, τον Αυγουστάτο τον Φρίγκελη. Είναι τόσο το μίσος των φοιτητών και σπουδαστών για τους δολοφόνους αυτούς και τέτοια η απογύμνωσή τους πού αναγκάζονται να βρίσκουν τρόπους για να μη γίνεται φανερή η επαφή τους με Γερμανούς και την ειδική ασφάλεια. Έτσι ο εδεσίτης I. Περδίκης σε σύσκεψη λέγει επί λέξει: «Οι ομάδες ασφαλείας του ΕΔΕΣ δεν πρέπει να έχουν επαφή με την ειδική και τους Γερμανούς. Μόνο ένα μέλος από κάθε σχολή πρέπει να έχει αυτή την επαφή αλλά πρέπει να παίρνει όλα τα κατάλληλα μέτρα έτσι πού να μη γίνον­ται αντιληπτοί από τους αντιπάλους μας». Ο περίφημος δολοφόνος Γαλάνης δηλώνει ξετσίπωτα «πρέπει να εξοντώσουμε τούς Εαμίτες με «τα Γερμανικά όπλα. Χωρίς τις πλάτες και τη βοήθεια των Γερμανών δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε».

    Η ανοιχτή αυτή συνεργασία του ΕΔΕΣ με τους καταχτητές, η τελεία του απογύμνωση και από την παραμικρή λαϊκή βάση, το αμείλιχτο ξεσκέπασμα των εγκλημάτων και της προδοσίας οδήγησε μερικά δευτερεύοντα στελέχη του σε αναζήτηση άλλου δρόμου. Ο Γιαννακόπουλος εκδότης της Εφημερίδας «Δημοκρατική Σημαία» αποκηρύσσει το Βουλπιώτη, τον Παπαγεωργίου και τους άλλους του ΕΔΕΣ και μαζί με μερικά άλλα στελέχη φτιάχνει καινούργια διοικητική επιτροπή. Η ανταρσία αυτή του Γιαννακόπουλου αντιμετωπίζεται από τον Ηλία Σταματόπουλο, το Ροζάκη, το Βουλπιώτη, το Γονατά με μέθοδο Γκεσταπό. Εχτελεστικό απόσπασμα με επικεφαλής το γνωστό δολο­φόνο Παναγιωτόπουλο από δέκα χωροφύλακες εδεσίτες της ειδικής εξετέλεσαν τον Γιαννακόπουλο στους Αέρηδες. Ο Γιαννακόπουλος πριν πεθάνει κατανόμασε σαν δολοφόνο του τον Ηλία Σταματόπουλο πού τύχαινε μάλιστα να είναι και θείος του. Είναι χαρακτηριστικό πως η εχτέλεση αυτή ήταν και σε γνώση του Έβερτ πού όπως λέει δεν μπόρεσε να την προλάβει. Απ' αφορμή την πολιτική αυτή δολοφονία η ΛΑΕ με την οποία συνεργάζονταν ο Γιαννακόπουλος κατηγόρησε το Βουλπιώτη και Γονατά σαν πράχτορα των Γερμανών. Αντίθετα η παράταξη του Γιαννακόπουλου που αναγνωρίζεται από το Ζέρβα και τον Πυρομάγλου έπειτα από μια χλιαρή διαμαρτυρία, έπνιξε το ζήτη­μα τού Γιαννακόπουλου και συνέχισε διαπραγματεύσεις με τους Γκεσταπίτες. Ο Νικήτας της παράταξης Ζέρβα ήταν ταυτόχρονα και στενός συνεργάτης του Γονατά.

    Οι επαφές και συννενοήσεις των δύο παρατάξεων είναι πολύ ενδιαφέρουσες γιατί αποκαλύπτουν πως δεν τους χωρίζουν παρά μόνον ζη­τήματα ταχτικής και εμφάνισης του ΕΔΕΣ. Ο Γονατάς υπό την ιδιότητα του σαν υπεύθυνου πολιτικού Συμβούλου του ΕΔΕΣ -αυτός είναι ο επίσημος τίτλος πού έχει στον ΕΔΕΣ- διόρισε αντιπρόσωπό του για τις διαπραγματεύσεις το Ροζάκη και το γιατρό Σιμόπουλο. Ο γιατρός αυτός είναι ένα από τα πειό δραστήρια στελέχη του ΕΔΕΣ. Συνεργάζεται στενά με όλες τις φασιστικές οργανώσεις ΕΣΠΟ-ΟΕΔΕ-ΕΕΕ και είναι ο έμπιστος σύνδεσμος του Γονατά με τις οργανώσεις της Γκεσταπό. Να τι έλεγε στις 3-11-43. «Είναι ανάγκη να εξοντώσουμε το ΕΑΜ και γι' αυτό συνεργαζόμαστε με τους Γερμανούς, τον Παντελόγλου, το Γούλα και τον Τριαντόπουλο». Ο ίδιος με προσωπικά του σημειώματα κατατάσσει αλήτες στην ειδική και στα τάγματα. Στην πρώτη συνάντηση 18-11-43 του Σιμόπουλου με αντιπροσώπους της άλλης παράταξης του ΕΔΕΣ αποφασίζουν να γίνει καινούργια Κεντρική Ε­πιτροπή κοινής εμπιστοσύνης με απομάκρυνση του Βουλπιώτη και Παπαγεωργίου επειδή είχαν εχτεθεί πολύ.

    Ακολούθησε καινούργια συνάντηση στις 24-11-43 στην οποία ο Πα­παγεωργίου αρνήθηκε να παραιτηθεί και δήλωσε πως «μόνον αν έχω επίσημη εντολή του κ. Γονατά περί της ανάγκης ήτις επιβάλλει την αποχώρησίν μου θα δεχθώ να αποχωρήσω». Ο Σιμόπουλος πήγε στο Γονατά πού αρνήθηκε να δώσει τέτοια επίσημη εντολή. Την ίδια μέρα επεσκέφθηκαν τον Σιμόπουλο στο γραφείο του τα πρωτοπαλήκαρα του ΕΔΕΣ της ειδικής Ψύλας, Μαβίλης και Ξηρός εξ ονόματος του Παναγιωτόπουλου. Στην υπόθεση του συμβιβασμού πήρε ενεργό μέρος και ο Ταβουλάρης πού εδήλωσε πώς αυτός συμπαθεί πολύ την οργάνωση του ΕΔΕΣ και δεν θέλει να τη βλέπει διαιρεμένη. Στο γραφείο του Ταβουλάρη έγιναν δυο συσκέψεις στις 12-12-43 και 15-12-43. Δεν συμφωνήσαν να απομακρύνουν τον Βουλπιώτη και τον Παπαγεωργίου και έτσι δεν έγινε η ενοποίηση. Όμως οι επαφές και διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι και τον Απρίλη, οπότε τα περισσότερα στελέχη της παρά­ταξης Γιαννακόπουλου πιάστηκαν από τους Γερμανούς.

    Η στενή επαφή του ΕΔΕΣ με ορισμένους κύκλους του εξωτερικού η μεγάλη υλική και ηθική βοήθεια πού τους δόθηκε από τους κύκλους αυτούς του Κάϊρου και η εντατική καλλιέργεια του συνθήματος πως η Αγγλία υποστηρίζει το κίνημά τους για την εξόντωση του Εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος στάθηκαν τα πειό γερά τους όπλα. Στα εγ­κληματικά τους όργανα στερεώθηκε η πεποίθηση πως δεν θα λογοδοτή­σουν πουθενά για τα όργιά τους αυτά εις βάρος του ελληνικού λαού και πως δεν θα θεωρηθούν εγκληματίες πολέμου. Οι Γερμανοί από το άλλο μέρος έκαναν πως δεν καταλάβαιναν εφ’ όσον γινότανε καλά η δουλειά τους και προχωρούσε η εξόντωση του ελληνικού λαού. Έκαναν επέμβαση τότε μόνον όταν μερικοί έξυπνοι εδεσίτες παράλληλα με τη βοήθεια πού τους έδιναν αποπειρώνταν να κάνουν και πράξεις πού θα μπορούσαν να τους βλάψουν. Έτσι μάζεψαν μια σειρά εδεσίτες αξιωματικούς από την ειδική ασφάλεια Ξυπολυτά, Χερουβίδη και άλλους, όπως και μερικά στελέχη της ομάδος Γιαννακοπούλου για να τους υπενθυμίσουν πως μόνον αυτούς πρέπει να εξυπηρετούν και κανέναν άλλο. Όταν πεισθούν πως τους έφεραν στον ίσιο δρόμο, όπως στην περίπτωση Παπαγεωργίου-Παπαθανασόπουλου, τους αφίνουν ελεύτερους να συνεχίσουν τη δράση τους σαν συμπαραστάτες τους, όπως δηλώνουν οι αποφυλακιζόμενοι αξιωματικοί, στον αγώνα εναντίον του κοινού εχθρού, του Κομμουνισμού και των συνεργατών του.

    Σχετικά με την επαφή των κύκλων του εξωτερικού με τους εδώ αρχηγούς του ΕΔΕΣ δίνουμε το πειό κάτω γράμμα τού Τσουδερού που έλαβε και κυκλοφορεί ο προδότης Παπαγεωργίου. Ανακοινώθηκε σε σύσκεψη του Λάμπου με τους αρχηγούς των φασιστικών οργανώσεων στις 3-4-44. «Αποβλέπουμε μετά πλήρους εμπιστοσύνης εις το σώμα των Ελλήνων Αξιωματικών εις το οποίον το Έθνος στηρίζει όλες του τις ελπίδες - Προπαγανδίσατε διά τον Βασιλέα. Εις τα σώματα ασφαλείας να έχετε εμπιστοσύνην. Ευθύς ως αποχωρήσουν οι Γερμανοί να έχετε λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αναλάβει η εκ των προτέρων σχηματισθείσα Στρατιωτική Κυβέρνησις την εξουσίαν και να τηρήσει την τάξιν. Η κυβέρνησις αυτή θα παραμείνει μέχρις ότου αποκατασταθεί τελείως η τάξις οπότε θα ληφθεί μέριμνα δια τον σχηματισμόν υπηρεσιακής κυβερνήσεως ήτις θα αναλάβη την ευθύνην δημι­ουργίας εκλογών. Συνιστώ πειθαρχίαν και ένωσιν όλων εναντίον του ΕΑΜ».

    Η μόνη φροντίδα του ΕΔΕΣ είναι το τσάκισμα τού ΕΑΜ, η εξολόθρεψη του Λαού. Ο συν)χης του ΕΔΕΣ Βογάς σε σύσκεψη στελεχών στίς 5-4-44 δηλώνει τα εξής επί λέξει: «Καλλίτερα ν' αργήσει η απόβαση γιατί εν τω μεταξύ θα έχομε φτιάξει 50 τάγματα τσολιάδων και θα τσακίσουμε μαζί με τους Γερμανούς τον ΕΛΑΣ». Τα τάγματα των Γερμανοτσολιάδων για τον ΕΔΕΣ, για τους Γερμανούς, για τους προδό­τες και για ωρισμένους κύκλους του εξωτερικού είναι στήριγμά τους για να εξοντώσουν το έθνος στον αγώνα του για την απελευθέρωσή του. Γι' αυτά προπαγανδίζουν και σ' αυτά κατατάσσονται επιφανή στελέχη του ΕΔΕΣ. Ο πρόεδρος της επιτροπής του ΕΔΕΣ στο Αγρίνιο με την επιστράτευση πού κάνουν εκεί οι τσολιάδες κατατάσσεται πρώτος στους τσολιάδες μαζί με όλα τα μέλη του ΕΔΕΣ. Ο Πρόεδρος της επιτροπής ΕΔΕΣ Πατρών δικηγόρος Πετρούλιας στις 17-4-44 βγάζει επίσημα λόγο υπέρ της Γερμανίας και ρίχνει το σύνθημα στους εδεσίτες να καταταχτούν στα τάγματα. Αυτοί ανήκουν στην παράταξη του ΕΔΕΣ πού αποκηρύσσει τη συνεργασία με τους Γερμανούς και την κυβέρνηση. Μια σειρά ακόμα αξιωματικοί πού ανήκαν σ’ αυτή την παράταξη βρίσκονται σήμερα επί κεφαλής στα τάγματα και οπλισμένοι με Γερμανικά όπλα και με την καθοδήγηση των Γερμανών εξοντώνουν τον Ελληνικό Λαό. Είναι ο Τολιόπουλος, υποδιοικητής στο τάγμα Αγρινίου από τους πρώτους αξιωματικούς του Ζέρβα. Ο υπολοχαγός Γκανασούλιας είναι σήμερα πλάι στο Ντερτιλή ανακριτής στους αναπήρους πού τους παρέδωσε κατά εκατοντάδες στο ντουφέκι των Γερμανών. Ο ταγματάρχης Ντούνης, ο Καραμπέκος και άλλοι πολλοί μέσα στο σύνολο των αξιωματικών των ταγμάτων πού ανήκουν γενικά στον ΕΔΕΣ. Δεν έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερο χώρο για να επεχταθούμε σέ λεπτομέρειες πάνω στη δράση του ΕΔΕΣ. Η ιστορία του θα παραμείνει η πιο σκοτεινή σελίδα προδοσίας μέσα στην περίοδο της σκλαβιάς και το καταματωμένο από τα χτυπήματα του καταχτητή 'Έθνος θα τιμωρήσει σκληρά τους απαίσιους αυτούς προδότες.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ (Δωσίλογοι και Φιλοναζιστές), -3- Ε.Δ.Ε.Σ. Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top