• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

    Εικόνες της Κοζάνης την 28η Οκτωβρίου 1940 μέσα από το αρχείο του Γιάννη Κορκά

    Οι πεσόντες  ήρωες στην Κοζάνη, οι καραμέλες στην Ξενοφώντος, το αυτοκίνητο στην φάλαγγα

    Οι αδικοχαμένοι αλεξιπτωτιστές στον ψηλό  Άη Λια, ο αριστερός Κωνσταντίνος Βέλιος
    Ο Σιαφάρας Νικόλαος, εργάτης, ο Κουκολίκος Φώτιος, οικοδόμος. ο Κωνσταντίνος Κυριάκου, επιπλοποιός, ο Ιωάννης Καραπέτσας, μάγειρας, ο Αλέκος Πλιάκης, εφοριακός ο Άνθος Πιτσής,  ο Γιάννης Κουβράκης, ο Ναούμ Δαϊρούσης, ο Λάζος Κυρατσούς, 97 ετών εν ζωή, ο Φώτης Βρακίδης.

    Μερικοί από τους ήρωες όπως απεικονίζονται στο φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κορκά, ο οποίος μίλησε για την ημέρα εκείνη στο ραδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα.
    Οι καραμέλες των Γερμανών


    Η αποχώρηση των Γερμανών ακολουθούσε την Παύλου Χαρίση και τη νυν Δημοκρατίας, τον μόνο αμαξωτό δρόμο  προς την Πτολεμαΐδα. Στις διασταυρώσεις , όπως στην Ξενοφώντος έριχναν οι στρατιώτες καραμέλες και οι μαθητές φώναζαν «μπομ μπομ καμαράτ». Ο κ. Γιάννης Κορκάς θυμάται να συγκεντρώνει 110 σωληνάρια καραμέλες.

    Το κλεμμένο αμάξι



    Στην φάλαγγα πέρναγε κι ένα αμάξι , το οποίο αναγνώρισε ο πατέρας του λαογράφου κ. Κορκά, μιας και ήταν δικό του επιταγμένο. Ένας αυστριακός αξιωματικός του είπε να το παραλάβει στο επόμενο χωριό, μιας και θα παραδοθούν όλα στη Γιουγκοσλαβία. Για λόγους ασφαλείας ποτέ δεν επιστράφηκε το αμάξι στον ιδιοκτήτη του.

    Η πτώση των αλεξιπτωτιστών στον Άη Λια



    Η 28 ήταν πολύ καλή μέρα, όπως ανέφερε στο Λύσανδρο Ρήγα ο Γιάννης Κορκάς. Η 27Η ήταν ομιχλώδης και έπεσαν 10 αλεξιπτωτιστές στον ψηλό Άη Λια αντί να πέσουν στο Σκαφίδι. Ήταν από τη Νέα Ζηλανδία με στόχο να ανακόψουν την φάλαγγα, αλλά έλαχε η μοίρα να τους επιφυλάσσει ένα τραγικό τέλος, γιατί εκεί ήταν εγκατεστημένο γερμανικό πολυβολείο. Βρέθηκαν τα επτά πτώματα από τα δέκα και μπροστά από το ιερό της εκκλησίας υπάρχει πλάκα με τα ονόματά τους.



    «Πάρα πολλοί είχαμε βγάλει τα ραδιόφωνα που είχαμε κρύψει. Ήταν ένα πανηγύρι ελευθερίας», ανέφερε ο κ. Κορκάς αφηγούμενος εικόνες από την 28 η Οκτωβρίου στην Κοζάνη με την αναμονή για τον  Μητροπολίτη Ιωακείμ, πνευματικός ηγέτη του ΕΑΜ, ο οποίος ποτέ δεν ήρθε. «Όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά όταν περνούσαν οι γερμανοί».

    Η προδοσία του Κωνσταντίνου Βέλιου



    Στην κατοχή υπήρχε στον πεζόδρομο ένα ζαχαροπλαστείο το Παλλάδιον. Εκεί καθόταν ένας Κωνσταντίνος Βέλιος, πολύγλωσσος. «Τον κατέδωσαν κοζανίτες σαν κομμουνιστή και τον εκτέλεσαν στην Θεσσαλονίκη. Σαν μεγαλοφυΐα τον αναφέρει στο βιβλίο του ο Φόρης Τιτέλης. Αυτοί που τον κατέδωσαν υπέφεραν πολλά», ανέφερε ο κ. Γιάννης Κορκάς.

    Ι.Π.

    Πηγή: prlogos.gr
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Εικόνες της Κοζάνης την 28η Οκτωβρίου 1940 μέσα από το αρχείο του Γιάννη Κορκά Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top