• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

    Ανακοίνωση της Τ.Ε. Κοζάνης του ΚΚΕ σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην ψυχιατρική του Νοσοκομείου Κοζάνης

    Ακριβώς μία μέρα μετά την 24ωρη πανελλαδική απεργία στο χώρο της Υγείας και τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των υγειονομικών (βλέπε επίσχεση εργασίας ειδικευόμενων γιατρών Μαμάτσειου) σημειώθηκε το αποκρουστικό συμβάντης σύλληψης του Διευθυντή της ψυχιατρικής κλινικής Γκόκου Γιώργου και του συναδέλφου του, ύστερα από εισαγγελική εντολή για το κλείσιμο της ψυχιατρικής κλινικής. Είχε προηγηθεί η από μηνός προειδοποίηση του κ. Γκόγκου προς τις αρμόδιες αρχές (Διοίκηση Νοσοκομείου, 3η ΥΠΕ) για το πρόβλημα που θα προέκυπτε στη λειτουργία της κλινικής μετά τη λήξη της θητείας της μοναδικής επικουρικής γιατρού. Η άρνηση των γιατρών να δεχτούν νέα περιστατικά, διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση της κλινικής και τη φυσική τους εξόντωση, απαντήθηκε με εισαγγελική παρέμβαση!

    Οι 2 γιατροί της ψυχιατρικής κλινικής εδώ και αρκετούς μήνες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς (ακόμα και βαριά περιστατικά). Να σημειωθεί πως η ψυχιατρική κλινική στο «Μαμάτσειο» Γ. Νοσοκομείο Κοζάνης είναι η μοναδική στη Δυτική Μακεδονία, περιλαμβάνει 4 δομές (Ψυχαργώς, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Κλινική) και ως εκ τούτου εξυπηρετεί τα αντίστοιχα περιστατικά ολόκληρης της περιοχής. Οι εκκλήσεις του Διευθυντή για επαρκή στελέχωση της κλινικής είναι διαχρονικές και η όποια λύση προτάθηκε εκ των υστέρων από την 3η ΥΠΕ δεν επιλύει ριζικά το χρόνιο πρόβλημα. Προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Χρειαζόταν να οδηγηθούμε σ’ αυτό το σημείο, ώστε να κινητοποιηθεί η 3η ΥΠΕ και να δώσει έστω αυτή την προσωρινή λύση μέσα σε δύο ώρες;

    Η Τ.Ε Κοζάνης του ΚΚΕ προ ημερών είχε προειδοποιήσει το λαό της Κοζάνης για την οριακή λειτουργία του «Μαμάτσειου», που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της προηγούμενης συγκυβέρνησης. Τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων έχουν μειωθεί κατακόρυφα την τελευταία 5ετία, για τη λειτουργία του «Μαμάτσειου» είναι ανεπαρκή, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στενάζει με απλήρωτές υπερωρίες και τα οφειλόμενα ρεπό αγγίζουν τα 3.800, οι περισσότερες κλινικές υπο-λειτουργούν με το 40 εώς 50% του απαραίτητου προσωπικού, η δε ψυχιατρική κλινική βρίσκεται σε δραματική κατάσταση, καθώς για να αποκτήσει τη στοιχειώδη λειτουργία απαιτούνται τουλάχιστον 5 ειδικοί γιατροί και μέχρι πρότινος, λειτουργούσε με μόλις 3 ειδικούς και 1 ειδικευόμενο.

    Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινείται στα χνάρια της προηγούμενης συγκυβέρνησης, υλοποιεί την πολιτική της υποβάθμισης της Δημόσιας υγείας μέσα από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ. Οι προσλήψεις που έχει ανακοινώσει ο υπ. Υγείας (4.500), είναι σταγόνα στον ωκεανό, και βεβαίως θα πραγματοποιηθούν αν το επιτρέπουν τα δημοσιοοικονομικά της χώρας με προτεραιότητα πάντα τη διασφάλιση της ασφαλούς καταβολής των δόσεων στους ευρωενωσιακούς πιστωτές (ΕΚΤ-ΔΝΤ). Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η δέσμευση των αποθεματικών των νοσοκομείων με την πρόσφατή ΠΝΠ.

    Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και ο λαός της Κοζάνης δεν πρέπει να δείξουν καμία ανοχή στη νέα συγκυβέρνηση και στο ζήτημα της δημόσιας υγείας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ τις αναγκαίες -για την εύρυθμη λειτουργία όλων των κλινικών- προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

    Κοζάνη 21/5/15

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ανακοίνωση της Τ.Ε. Κοζάνης του ΚΚΕ σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην ψυχιατρική του Νοσοκομείου Κοζάνης Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top