• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

    Εμπόριο αλλοδαπών εργατών από τη Ρουμανία στην Αργολίδα

    Υπόθεση καταναγκαστικής εργασίας εξιχνίασε η αστυνομία στην Αργολίδα, όπου δεκάδες Ρουμάνοι έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης από σπείρα ομοεθνών τους. Μεγάλα τα κενά στην πρόληψη φαινομένων δουλεμπορίου, τα οποία ευνοούνται την περίοδο συγκομιδής των εσπεριδοειδών.

    Διεθνές κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων εξαπατούσε Ρουμάνους εργάτες οι οποίοι βρίσκονταν σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση. Οι αρχικές υποσχέσεις έκαναν λόγο για εργασία σε αγροτικές καλλιέργειες, με αμοιβή 25 ευρώ την ημέρα και δωρεάν διαμονή σε δωμάτια τα οποία θα παραχωρούσαν οι εργοδότες. Με αυτό το πρόσχημα, πριν από ένα μήνα, τα μέλη του ρουμανικού κυκλώματος μετέφεραν τους εργάτες με ειδικά λεωφορεία τα οποία ναύλωνε τουριστικό πρακτορείο που ανήκει σε καταζητούμενο άνδρα τουρκικής καταγωγής.

    Η πραγματικότητα την οποία αντιμετώπισαν σε αγροτική περιοχή της Αργολίδας 41 Ρουμάνοι ήταν τελείως διαφορετική. Τα μέλη του κυκλώματος, δύο άνδρες και δύο γυναίκες ηλικίας μεταξύ 33 και 41 ετών, παρακράτησαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα των εργατών, τους οποίους εγκατέστησαν σε έναν εγκαταλελειμμένο στάβλο.  

    Τα θύματα διαβιούσαν υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς στοιχειώδεις υγειονομικές υποδομές. Αναγκάστηκαν να εργάζονται επί 12 ώρες την ημέρα στη συγκομιδή πορτοκαλιών, ενώ δεν πληρώθηκαν ποτέ καθώς τα μεροκάματα εισέπραττε η ίδια η σπείρα. Μάλιστα, το κύκλωμα χρέωνε το στάβλο με 50 ευρώ το μήνα ανά άτομο και πωλούσε στα θύματα έναντι υψηλού αντιτίμου τα απαραίτητα τρόφιμα για τη διατροφή τους.

    Οι δράστες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλειμμελειοδικών Ναυπλίου, συνελήφθησαν χθες το πρωί, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης στην Αργολίδα και στην Αθήνα. Ακόμη αναζητούνται 3 άτομα. Την υπόθεση εξιχνίασε το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφάλειας  Ναυπλίου και 'Αργους.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα θύματα βρίσκονταν σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση. Ανάμεσά τους ήταν 2 ανήλικοι. Η αστυνομία εντόπισε 10.125 ευρώ, 31 ρουμανικές ταυτότητες, 5 διαβατήρια, ένα κυνηγετικό όπλο, 6 κινητά τηλέφωνα και σημειώσεις με ονόματα και αριθμούς χρηματικών ποσών.

    Κύκλοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας δηλώνουν στο tvxs.gr ότι δεν έχουν πέσει στην αντίληψή τους φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης σε αγροτικές καλλιέργειες, παρά μόνο πρακτικές καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων σε ξενοδοχεία τα οποία απασχολούν αλλοδαπούς εργαζόμενους (πενιχρές αμοιβές, κατάχρηση της πρακτικής άσκησης κ.ο.κ).

    Ζήτημα ανεπάρκειας ελέγχων στις συνθήκες υπό τις οποίες διεκπεραιώνονται εποχιακές εργασίες θέτει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, η οποία έθεσε το θέμα με ερώτηση στη Βουλή.

    Πηγή: tvxs
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Εμπόριο αλλοδαπών εργατών από τη Ρουμανία στην Αργολίδα Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top